PKN
Protestantse Gemeente Drempt en Oldenkeppel (PGDO)
 
Bonhoeffer Bonhoeffer
Op 9 april 2020 was het 76 jaar geleden dat de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer werd vermoord door de nazi’s. In zijn laatste jaren in de gevangenis schreef hij brieven, gedichten en gebeden. De Roos van Culemborg heeft in 2020 een werkboekje uitgegeven met teksten van Bonhoeffer. Daarnaast zijn er schilderijen, liederen en poëzie speciaal voor het herdenkingsjaar gemaakt. Deze schilderijen van Jeltje Hoogenkamp hangen van 1 april t/m 9 mei in de kerk van Drempt. In Kerkleven heeft u kunnen lezen dat wij hadden gehoopt de kerk een paar dagen te kunnen openstellen om de expositie te bekijken en een programma rondom Bonhoeffer te kunnen aanbieden. Helaas maken de coronamaatregelen dit nog niet mogelijk en kan de openstelling niet doorgaan.

Wel gaan we in de kerkdiensten van 25 april, 2 en 9 mei een plek geven aan de schilderijen en de teksten van Bonhoeffer.
Ook in deze diensten kunnen maximaal 20 mensen aanwezig zijn in de kerk. U kunt zich hiervoor opgeven op de aangegeven adressen.

Boekje met teksten en afbeeldingen


In de kerkdienst krijgt u het boekje met de schilderijen en teksten. We gebruiken het boekje in de dienst. Als u meerdere diensten wilt meemaken wilt u het dan ook de andere zondagen meenemen.

Het boekje kunt u ook downloaden met onderstaande link:
Bonhoeffer 75, Gedichten en gebeden in gevangenschap


Wie de diensten thuis online volgt kan ook thuis een boekje in de brievenbus ontvangen. Als u dat op prijs stelt kunt een mail sturen naar Jan Bruil bruil.jan@online.nl of Marjan van Zadelhoff marjanvanzadelhoff@online.nl . U kunt het ook telefonisch doorgeven aan Marjan telnummer 0313-474251. Het boekje wordt dan bij u thuisbezorgd.

Expositie bekijken
Na afloop van de kerkdiensten van 25 april, 2 en 9 mei is er gelegenheid de schilderijen te bekijken. Er zal na de dienst een looproute langs de schilderijen zijn. Natuurlijk met in achtneming van de coronamaatregelen.

Zondag 25 april ‘Wie ben ik?’

In de dienst van 25 april staat Bonhoeffer als predikant en leraar voor zijn gemeente centraal. Wie was deze man en wat is zijn nalatenschap?
In de schriftlezing voor deze zondag Johannes 10:11-16 wordt het beeld van de goede herder gebruikt. Bonhoeffer schrijft in de gevangenis:

                                         Wie ben ik? Deze of die?
                          Ben ik dan vandaag deze en morgen een ander,
                                            ben ik beide tegelijk?

                                  Wie ben ik? Eenzaam getob spot met mij
                               Wie ik ook ben, u kent mij, o God! Van u ben ik.

Op 25 april wordt de tentoonstelling met schilderijen van Jeltje Hoogenkamp na de dienst officieel geopend.

De zanggroep o.l.v. Lucian Venderink zal medewerking verlenen aan de dienst.  Wij hopen u rond één van de diensten te ontmoeten.
                    
                                            

 -Karin Spelt en Marjan van Zadelhoff
 
terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.